Dolma je tradiční ázerbájdžánské jídlo s bohatou historií a symbolickým významem. Toto jídlo bylo odnepaměti připravováno mnoha turkickými národy a své místo si našlo i v Osmanské říši. V r. 2017 byla pak Dolma zapsána na seznam nehmotných světových kulturních dědictví UNESCO.
„Dolma“ znamená v ázerbajdžánštině „naplňovat“, a i když je název odvozen od procesu výroby těchto plněných vinných listů, mohl by volně řečeno vystihovat i charakter celého ázerbajdžánského stolování – naplňovat a být plný, potažmo v případě hostů naplňovat očekávání a třeba je i překonávat. Ne nadarmo je v Ázerbajdžánu zvykem, že jsou hosté u stolu vždy umístěni symbolicky co nejdále od vchodových dveří. „Pro nás je Dolma velice reprezentativní záležitost. Je sice časově náročnější na přípravu, ale pokud chceme ukázat, že nám na hostech záleží, je to jeden z nejčastěji připravovaných pokrmů,“ říká paní Kamilla, která se s námi podělila o svůj recept.
Ingredience (4 porce):
500g skopového i hovězího masa
120 g kulatozrnné rýže
160g vinných listů
40 g přepuštěného másla
kopr
koriandr
petržel
máta
sůl
pepř
Příprava:
Skopové a hovězí maso smícháme a do směsi přidáme kulatozrnnou rýži a nadrobno nakrájený koriandr, kopr, mátu, petržel, sůl a pepř. Směs promícháme a masovou náplň zabalíme do vinného listu, který předem spaříme horkou vodou (listy vinné révy by měly být co nejčerstvější, dají se ovšem i naložit, ve sklenici vydrží 2-3 roky). Jednotlivé balíčky dolmy nejprve opečeme na rozpuštěném másle, poté zalijeme horkou vodou a dusíme zhruba 1,5 hod. do měkka. Nemícháme! Podáváme s jogurtovo-česnekovým dipem nebo tradičním chlebem lavašem. Dobrou chuť!
Projekt Představení migrace a integrace cizinců a uprchlíků mladým a seniorům, reg. č.: AMIF/29/04 je financován Evropskou unií v rámci národního programu Azylového, migračního a integračního fondu a rozpočtem Ministerstva vnitra České republiky.