OPU.cz

Británie a Německo chtějí kvalifikované migranty ze zemí mimo EU, nejen Východoevropany

Dnešek přinesl dvě velmi podobné zprávy z Německa a Británie. Britská premiérka řekla, že po Brexitu bude pro pobyt v Británii u cizích pracovníků rozhodovat jejich kvalifikovanost. Občané EU na tom budou stejně jako kdokoliv jiný. A německá vládní koalice se včera dohodla na imigračním zákoně, který zvýhodní občany ze zemí mimo EU s požadovanou kvalifikací – Německo jim umožní přicestovat a pobývat 6 měsíců za účelem hledání odpovídajícího zaměstnání. Věc nevídaná, která ještě více zvýhodní bohaté Německo oproti ustrašeným a na protiimigračních tématech surfujícím zemím typu České republiky nebo Polska.

Z českého a východoevropského pohledu se na tyto zprávy lze dívat různě. Škarohlíd by řekl, že Británie se zcela pochopitelně zavírá nevzdělaným ekonomickým migrantům z členských států EU z Východní a Střední Evropy – ostatně nebyli to uprchlíci, ale davy ekonomických migrantů z Polska, Maďarska, Pobaltí či Rumunska, které nemile překvapily britské občany a vedly mimo jiné ve svém důsledku k rozhodnutí o Brexitu.

Naopak demograf ve Střední a Východní Evropě se musí zaradovat – snad se zbrzdí exodus mladých lidí z Rumunska, Bulharska, Maďarska či Pobaltí, který dosáhl obřích rozměrů. Počet obyvatel Rumunska klesl od roku 1990 o 3,5 miliónů lidí, Bulharů z 8,7 miliónu lidí na 7,1 miliónu. Lotyšů ubylo o 27%, z Maďarska odjelo po roce 1990 cca 800 tisíc ekonomických migrantů (logikou Orbána nebo Babiše: „Nepřijmeme žádného migranta“ – kdo je na Maďary po celé Evropě zvědavý, že?) 700 tisíc Poláků se přestěhovalo do Německa a tak bychom mohli pokračovat. Pochopitelně, mimořádně pracovitých, vysoce kvalifikovaných, kulturních až renesančních Čechů je v Británii odhadem asi 100 tisíc.

V každém případě to vypadá, že kvalifikovaní migranti z celého světa mají na Západě zelenou a Německo s Británií se chtějí stát, po vzoru Kanady, Austrálie, či Švýcarska, mnohem atraktivnějším místem k životu pro inovativní, vzdělané a schopné imigranty ze třetích zemí.

No a my si tu nejspíš budeme po Orbánově vzoru hrát tu naši xenofobní písničku, volit Andreje, ODS a Pitomia, a dívat se, jak populace nezadržitelně stárne a mladí odcházejí za stále lepšími nabídkami právě třeba do Německa nebo Británie. A pak se budeme divit, že věk odchodu do důchodu stoupne na 70 let a stejně to pro udržitelnost zdravotního a penzijního systému nebude stačit. A budeme se ptát, kdeže jsou ti mladí lídři v politice, vědě či sportu? Ve Švýcarsku.

Další příběhy