Maryně se stejně jako spoustě dalším nyní obrátil život naruby. Maryna pochází z Kyjeva, kde pracovala na Univerzitě a poté v bankovnictví. Vedla normální obyčejný život do té doby, než do jejího života vstoupila válka. My jsme rádi, že má nyní alespoň nějaké zázemí na našem hotelu Telesyk v Praze, kde může v klidu a bezpečí občas na vše zapomenout a odreagovat se. A to právě třeba vařením. Maryna pro nás připravila boršč, tradiční ukrajinské jídlo mnoha chutí a barev, které je v každé domácnosti a po taktovkou každého, kdo zrovna vaří, pokaždé jiné.
Boršč Maryna připravila s tahákem v ruce, kam si zapsala základní slovíčka, aby se s námi dorozuměla. Během příprav jsme ovšem zjistili, že jazyková bariéra není tak velká, a spousta slov je vlastně stejných. Ale i kdyby tomu bylo naopak, to nejdůležitější je přece vždy bezbariérové, protože ať už člověk pochází z mnoha krajin a mluví spoustou jazyků, mlsné jazýčky máme všichni stejné. A byť každému chutná něco jiného, my věříme, že tenhle boršč bude patřit spíš do té kategorie, pod kterou se podepíše valná většina z nás. Ostatně – i fantazii se meze nekladou a kombinace surovin šitá na míru každému je v tomto případě nejen možná, ale i vítaná. Krátké video přípravy receptu ke shlédnutí zde.
Ingredience:
3 – 4 střední červené řepy
1/3 hlávky bílého zelí
3 – 4 brambory
1 cibule
1 mrkev
1 paprika
2 rajčata
2 stroužky česneku
rajčatový protlak 250 gramů
libovolný druh libovějšího masa (kuřecí, krůtí, vepřové nebo hovězí) 500-600 gramů
kopr
sůl, pepř dle chuti
rostlinný olej na smažení
Podávat s chlebem a zakysanou smetanou 🙂
Příprava:

Maso přiveďte k varu, vyměňte vodu a poté přiveďte k varu ještě jednou. Také můžete (není to však nutné) uvařit střední brambor, nastrouhat jej na struhadle a přidat do boršče během přípravy.
Zelí nakrájíme na drobno, řepu a mrkev nastrouhejte na větším struhadle. Papriku a cibuli nakrájejte na drobno a brambory nakrájejte na kostky.

Rozehřejte olej na pánvi. Nejdříve na pánev hoďte cibuli a mrkev. Pak přidejte papriku a brambory, vše chvíli smažte. Přidejte červenou řepu, zelí a předem uvařené maso, které je nakrájené na kostky. Nakonec přidejte rajčatový protlak. Smažte všechno na malém ohni, pravidelně promíchejte.


Dále přesuňte všechno do hrnce s vodou. Poměr vody a predsmažené směsi cca 60:40. Sůl a pepř přidejte dle chuti. Směs zeleniny a masa vařte v hrnci 20-30 minut na středním ohni. Na konci přidejte nastrouhaný česnek a nakrájený kopr.

Toť vše!
Boršč je hotov.
Je důležité nechat boršč odležet alespoň několik hodin po uvaření.
Podávejte se zakysanou smetanou a čerstvým koprem.
Dobrou chuť!

Projekt Představení migrace a integrace cizinců a uprchlíků mladým a seniorům, reg. č.: AMIF/29/04 je financován Evropskou unií v rámci národního programu Azylového, migračního a integračního fondu a rozpočtem Ministerstva vnitra České republiky.
